GÖTEBORG

Om oss | Kontakta oss | Copyright | Cookies


Sandarna - äldsta bebodda delen av Majorna?

Kan det vara så att Sandarna är den del som först fick invånare i Majorna? Mycket tyder på det då Sandarna var bebott redan under stenåldern och att de som bodde här är de som faktiskt grundade det som skulle bli Göteborg. Så kanske är det så att Göteborg på sätt och vis är en förort till Majorna...

I Sandarna bodde det folk redan på stenåldern som livnärde sig på vad hav, älv och mark gav. Nu ligger ju Sandarna en bit från vattnet men det beror på den markhöjning och sedimentavlagring från Göta älv som skett sedan dess. Men under stenåldern låg boplatsen förmodligen ganska exakt vid Göta älvs mynning. Valet av denna plats blev också deras fall eftersom man drabbades av plundringståg från sjörövare vilket gjorde att man tog sitt pick och pack och flyttade längre inåt landet. Den nya boplatsen blev det som senare kom att kallas Lödöse som brukar anses vara den tidigaste föregångaren till dagens Göteborg.

Var i Sandarna låg boplatsen?
Boplatsen låg ungefär där det idag finns en minigolfbana. Fyndplatsen är ganska stor, närmare 70000 kvadratmeter, men med tanke på att det bodde folk här under en ganska lång period så är det väl inte att förvåna att man flyttade runt lite. Det finns en sten på ängen där det finns en minnesinskription för platsen och utgrävningarna att studera men den utmärker alltså ingen specifik mittpunkt eller exakt plats för bosättningen. Hittat saker har man gjort länge på platsen men runt 1920 öppnades här ett grustag vilket resulterade i många fynd. 1930 hittade man några unika fynd och de första egentliga utgrävningarna startade. Sedan dess har åtskilliga utgrävningar genomförts varav den sista 1987.

Sandarnakulturen
Faktum är att boplatsen i Sandarna givit namn åt en hel västsvensk kulturperiod, nämligen den så kallade Sandarnakulturen, som fanns ungefär mellan år 8400 till 6000 f.Kr. Vad som utmärker denna kultur är hur olika verktyg som yxor, hullingar och skrapor var utformade. Och eftersom det var här man först hittade dessa verktyg så har denna kultur fått namnet efter fyndplatsen. Utgrävningarna har också visat vad man åt på den tiden och både vildsvin, säl, tumlare, uroxe, fisk och delfin stod på matsedeln. Om ett par tusen år kanske det grävs här igen och då avslöjas det att vi åt mycket glass och drack läsk vilket ju kan köpas i minigolfens kiosk. En och annan alkis har nog suttit på en bänk här också så det framkommer säkert att vi kedjerökte och drack öl mest hela tiden också. Stolparna som vi idag kallar fotbollsmål hänförs säker till att vara använda vid någon märklig religiös rit vilket ju faktiskt ligger ganska nära sanningen… För om inte fotboll är religion i Göteborg så vet jag inte vad som är det!


Text: Tobbe Johansson | 2008-05-01
Foto:  H. Johan Lundin
Läs också vår artikel om funktionalismen i Sandarna »»http://creativecommons.org