GÖTEBORG

Om oss | Kontakta oss | Copyright | Cookies


Röda sten

Röda Sten är namnet på både den röda sten och området runt stenen som ligger nere vid Göta älvs mynning ett par hundra meter från det gamla Pannhuset. Varför stenen är rödmålad finns det många teorier om, men själva namnet är känt sedan 1758.

Röda sten är ett omtyckt strövområde med gammal historia. Själva den röda stenen, som förmodligen givit området sitt namn, är en inte så imponerande stenbumling vid strandkanten. Den mäter cirka en och en halv meter i diameter och många besökare har nog undrat om det var allt där fanns att titta på. Stenen är inte naturligt röd utan målas av en eller flera okända personer, tidvis har den målats i andra färger av lustigkurrar men den blir alltid röd igen förr eller senare. Varför stenen målas röd finns det många teorier om. En är att en svensk officer dödades här av danskarna när de landsteg vid något av de otaliga krigen och att hans blod då färgade stenen röd. En annan är att stenen har fungerat som ett sjömärke. En tredje är att ett fartyg, genom att angöra vid stenen, räddades undan en storm.

Historien kring området kring Röda Sten
Stenen sägs ligga där gränsen till Danmark gick innan Sverige erövrat Bohuslän och Halland och som i alla gränstrakter fanns det smugglar även här. Platsen var ett perfekt ställe att lägga till vid och blev med tiden ett tillhåll för allsköns skurkar och banditer. Krogar fanns det också gott om och det kunde gå ganska vilt till i området. Senare blev Röda sten en stor lastageplats eftersom skeppen inte kunde gå längre upp i älven än hit. Här byggdes också med tiden flera stora magasinsbyggnader där man bland annat lagrade stadens vinterbehov av bergs- och sjösalt. Senare anlades både salteri, glasbruk, bränneri och bryggeri i området. Nuförtiden finns inget av det kvar men öl, vin och brännvin flödar här fortfarande.


Text: Tobbe Johansson | 2008-06-29
Foto: H Johan Lundinhttp://creativecommons.org


 


Röda sten är ett populärt utflyktsmål under sommarmånaderna