Basarbron och Kungstorget

I vår serie "Tankar kring ett gammal fotografi" har vi flyttat oss 115 år tillbaka i tiden och tittat närmare på en innehållsrik ögonblicksbild från Basarbron.

Året är troligen 1901 och en okänd man har stannat till på Basarbron för att stoppa in en snusprilla. Precis som kvinnan till vänster verkar han tagit notis om fotografen, vars kamera är riktad mot Kungstorget och Korsgatan. Vem fotografen som tog den innehållsrika ögonblicksbilden var, är dock inte känt.

 

Basarbron var från början en ganska oansenlig träbro som uppförts 1857 och som vilade på träpelare. Sitt namn fick den 1883 efter den karakteristiska halvcirkelformade basarlänga som skymtas till höger. 1988 ersattes träbron av en ny mer robust bro, men namnet är detsamma än idag. Noterbart är dock att namnskylten på bron använder stavningen Bazarbron, vilket är en äldre stavning.

 

Närmaste huset till vänster kallas i bland för Katzkahuset, vilket inte var fallet när bilden togs. I den numera rivna fastigheten finner vi bland annat Theodor Pettersson klädesmagasin med adress Kungstorget 1. Det var en välkänd butik med både dam- och herrsortiment som köptes upp 1928 av den polskfödda handelsidkaren Aron Katz. Han hade flytt till Göteborg 1906 efter att ha misshandlats vid en omfattande judeförföljelse i hemlandet. Hans bostad låg till en början på Risåsgatan i Masthuggets församling.

 

På taket på hörnhuset där Korsgatan och Södra Larmgatan möts, sitter en reklamskylt för en klassiker inom Göteborgs hattvärld. Nya hattmagasinet skall enligt uppgift startat 1888 av Josefina Pettersson och hade sin verksamhet förlagd här i bortåt hundra år. Den kvinnliga grundaren står som innehavare fram till 1914 då Eric Braunert tar över med Greta Almgren som föreståndare. Huset som fortfarande finns kvar tillhör stadens äldre och uppfördes redan 1805, tre år efter den stora branden då stora delar av Göteborg brann ner till grunden.

 

För den som var törstig fanns en uppsjö av alternativ i kvarteren runt Kungstorget. Ett av dessa var alldeles nyöppnat när bilden togs och låg placerat på adressen Kungstorget 7, en bit upp till höger utanför bild. Det öppnade under namnet Ölhallen 7:an år 1900 och är idag att betrakta som ett stycke genuin Göteborgsk kulturhistoria.

 

 

Text: H Johan Lundin | 2016-05-26

Foto: okänd fotograf
Fotokälla: Göteborgs stadsmuseum