KULTUR

Majorna är en kulturellt berikad stadsdel med ett stort antal invånare verksamma inom den kulturella sfären. Här samlar vi våra senaste artiklar samt en del tips på kommande evenemang.

Surfacing earthSommarens utställning

Surfacing Earth

blir den andra av tre utställningar i Röda Sten Konsthalls tematiska serie om Antropocen och följer utställningen

Tidvågor

av den finska konstnärsduon IC-98. Surfacing Earth fokuserar på de allt mer framträdande förändringar som vi ser på jordens yta. Fysiska märken och avtryck i landskap, naturmiljöer och biosfär, spår efter det moderna samhället. Verken i utställningen utgår ifrån intuitiva, poetiska och futuristiska tolkningar av dessa ostoppbara förändringar. Utställningen ställer frågan om hur människa och natur kan fortsätta existera, sida vid sida, i dessa förändrade landskap. Utställningen pågår till den 4 september.

Läs mer »

Amerikafeber - Sjöfartsmuseet

     Tidigt 1900-tal är en dramatisk period i Sveriges moderna historia. Samhället präglas av oro med stora klassklyftor och politiska strider. Som följd av den stora emigrationen etableras Svenska Amerika Linien i Göteborg, mitt under brinnande världskrig. Ett rederi vars fartyg kom att bli flytande symboler för drömmen om Amerika.
För många människor utgör de vita fartygen en möjlighet till förändring - att kunna lämna ett land för att börja ett nytt liv någon annanstans. En resa som för många är den enda möjliga utvägen.

Den 24 juni öppnar den kontrastrika utställningen där rederiets historia berättas via unika filmer, föremål, personliga porträtt och livsöden.
Läs mer »

Urval av tidigare
artiklar på Majorna.nu

 

Göteborgs Konstnärsklubb
   Bildad på Hotell Eggers 1933, men sedan 1970-talet verksam i Majorna.

Azaleadalen
 
Ett färgsprakande blomsterparadis som bara måste besökas i slutet av maj.

Sandarnas lekplats
  
Stenålderslekplatsen i Sandarna är en kul och föredömlig lekplats.

Alvar Hård
   2008 besökte vi den den numera bortgångna karikatyrtecknare Alvar Hård
   i hans hem i Majorna.

● För fler äldre artiklar besök vårt Arkiv

 

 


Denna gravyr av Carl Otto och Johan Leonard Björkfeldt visar en sedan länge försvunnen teaterbyggnad på Södra Hamngatan 61 i Nordstaden.


göteborgs stadsteater, teater i göteborg, historia
Scen ur "Hertiginnans tenor" som spelades på Stadsteatern 1930.
Foto: Alf Hammarqvist.
Göteborgs stadsmuseum


ellen lindström
Skulpturverk av Ellen Lindström, född i Älmhult men sedan länge verksam i Sockerbruket vid Klippans kulturreservat.
Hemsida


erik åkerlind, göteborgs dramatiska teater, åsa båve,
Göteborgs dramatiska teater bildades 2004 och har sin lokal i Stigbergsliden. På bilden syns skådespelaren Erik Åkerlind i rollen som Varelsen i Kafkas Boet. Foto: Åsa Båve. www.goteborgsdramatiska.se


taikon, romer, göteborg
Delar av den romska familjen Taikon är samlad med några musiker, den 12 juli 1944. Foto: T. Falk (Göteborgs stadsmuseum)