KÖK & BAR

Majorna är en stadsdel med ett stort och brett ubud av restauranger. Här finns allt från halvslitna kvarterskrogar till berömda Sjömagasinet vid Klippan. Här finns också ett tjugotal pizzerior och åtskilliga varianter av asiatiska restauranger. Vidare är det en stadsdel som är berikad med en rad förnäma café och konditorier.
På denna sida finner du våra senaste artiklar samt en del tips och länkar. Kontakta oss gärna om du har synpunkter.

Saigoon zoo
Majorna är en stadsdel med ett rikligt antal asiatiska restauranger. Den minsta av dem heter Saigon zoo och serverar prisvärd mat från det vietnamesiska köket. Läs mer »


Saigoon zoo, majorna, göteborg, asiatisk mat, vietnamesisk mat,
      
Saigon Zoo är beläget i en gammal kioskbyggnad på StigbergstorgetVi rekommenderar!

Bästa pub: Det beror förstås på vilket humör man är på, men skall vi välja ett ställe blir det nog Ölstugan Tullen på Mariaplan. Andra trevliga ställen är Oceanen på Stigbergstorget, Red Lion på Mariaplan och Plankan Kök & Bar vid Allmänna vägen.

Godaste pizzan: En smaksak, men både Marsala och framförallt Cyrano's vedeldade pizzor är något av personliga favoriter. Här finns också möjlighet att beställa veganpizza om så önskas. Vill man ha en mer traditionell "svennepizza" så rekommenderas Majornas krog. Samtliga är belägna runt Chapmans torg.

Bästa fikan: Nästan omöjligt att utse och väldigt styrt av vad man är ute efter, men vi lyfter gärna fram Kafé Kultur på Bangatan. Sedan är det ju aldrig fel att ta en fika på klassiska Hängmattan eller Marmelad. Den sistnämnda som kan ha stadsdelens godaste kaffe!

Snabbmat: När det gäller snabbmat så är valet ganska självklart. Inget ställe är i närheten av den klassiska korvkiosken på Mariaplan. Är du ute och springer sent på natten och söker något att äta, rekommenderar vi Palles gatukök vid Stigbergstorget.

Billigast öl: Vi har druckit för mycket finöl senaste tiden, så detta får vara osagt för tillfället. Men en gissning är att Silverkällan på Älvsborgsgatan ligger bra till! Och Persikogården, om du nu vågar dig in i deras lokaler... Även Evergreen är ett tips, där en halvliters flasköl kan köpas för 40 kronor.

Dagens lunch: Ett tips är att hålla sig i kvarteren kring Chapmanstorg där det finns en rad utmärkta lunchställen med husmanskost som bas. Marsala, Majornas krog och Café Majviken är restauranger vi besöker regelbundet. Även Golden Lee på Kusttorget och Det gyllene suggan mittemot Carl Johans kyrka håller god standard. För den som söker ett annorlunda, vegetariskt alternativ rekommenderas Govindas.

Äta gott: Allra godast äter man på legendariska Sjömagasinet vid Klippan, så enkelt är det. Men det kostar också därefter...
Ett ställe vi annars gärna rekommenderar är Chateau Beirut vid korsningen Djurgårdsgatan/Karl Johansgatan. Här serveras libanesiska mezerätter som anses tillhöra de bästa mezerätterna i hela Göteborg. Är man ute efter en välsmakande budgetvariant, så serverar Ölstugan Tullen husmansrätter för runt hundralappen. Vi vill också slå ett slag för brasilianska Ipanema på Bangatan.


Bästa uterservering: Henriksberg och dess utsikt över hamnen är svårslaget! Andra trevliga uteserveringar är Restaurang Röda sten, Ölstugan Tullen och Restaurang Oceanen.

Godaste hamburgaren: Sommaren 2015 gjorde vi ett stort hamburgertest. Enligt vår testpanel serverade Novotel de godaste burgarna. Andra favoriter var Red lion och Oceanen. Läs hela testet här.
Mat & Bak
På Majorna.nu är vi förtjusta i god mat! Vi är också väldigt förtjusta i att experimentera i köket. Vi har samlat samman ett antal recept och publicerat på sidan Läs mer »

 

 


Arkiv
Sedan Majorna.nu startades 2008 har vi hunnit skriva om en hel del restauranger, krogar och kaféer. För äldre recensioner och andra matrelaterade texter, besök vårt arkiv
ipanema, restaurang, brasiliansk restaurang, göteborg, sydamerikansk mat, bangatan, majorna
God mat, bra stämning och trevlig personal gör att man gärna besöker den
brasilianska restaurangen Ipanema på Bangatan. Foto H Johan Lundin


red lion, mariaplan, majorna, göteborg, meny, sommarmat
Red Lion vid Mariaplan är en av Majornas mest omtyckta kvarterspubar. Utbudet av öl
är föredömligt, stämningen bra och maten oftast mycket god. Foto: H Johan Lundin


gyllene suggan, majorna, restaurang, karl johansgatan
Kvarterskrogen Gyllene Suggan slog upp sina dörrar på Karl Johansgatan i januari 2014. Namnet har man tagit efter en mytomspunnen bordell som var belägen på Allmänna vägen. Foto: www.gyllenesuggan.seRestaurang Oceanen med sin charmiga uteservering ger liv och rörelse åt Stigbergstorget. Foto: www.oceanen.com


Kafé Kultur på Bangatan serveras olika frukostalternativ med hög klass och bra service
Vår recension från 2012 finner du här. Foto H Johan Lundinrestaurang västerhus i majorna. ölcafé, porter, majorna, göteborg, kommendörsgatan, karl johansgatan,
Ända sedan mitten av 1920-talet, kanske tidigare än så, har det funnits krogverksamhet i hörnet Karl Johansgatan/Kommendörsgatan. På bilden har dåvarande ägare Nilsson ställt upp sig framför ingången med några anställda. Om det hette Gathenhielmska redan då är osäkert, men det namnet fick serveringen tidigt och kom att heta så under åtskilliga år innan det bytte ägare och namn till Västerhus på 1940-talet. Foto: okänd (Gamla Majgrabbars arkiv)I september 2013 sammanställde vi en guide över Mariaplans mångfasetterade krog- och caféliv.
Läs mer  Foto: H Johan Lundin