Gaffelkaka med
choklad & citron

 
Gaffelkakor med havresmak är en klassisk kaka. Goda att äta och mycket enkla att göra. Denna varianten har en lite annorlunda prägel, med en distinkt smak av mörk choklad och citron. Vill man variera sig går det utmärkt att byta ut havregrynen mot kokosflingor.

Ingredienser

200 gr smör eller margarin

3 dl vetemjöl

1 ½ dl havregryn

4 msk socker

1 stor citron

50 gr mörk choklad (70%)

1 tsk vaniljsocker

 

 

Gör så här:

1. Ta fram smöret i förväg så att det blir rumstempererat.

2.Vispa smör och socker till en jämn smet.

3. Riv citronen fint och finhacka chokladen.

4. Tillsätt havregryn, mjöl, citronskal, vaniljsocker och choklad i smeten. Vispa lite försiktigt tills ingredienserna blandats ordentligt.

5. Rulla smeten till små bollar (30-35 stycken) och lägg dem på en plåt, tryck till dem en aning med en gaffel.

6. Grädda i ca tio minuter på 200 grader och låt dem stå en liten stund på eftervärme. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn, kakornas storlek, samt hur mycket man väljer att platta till dem med gaffeln.

Glöm inte smöra plåten alternativt använda ett bakplåtspapper.

 

 

Text, foto & recept: Johan Lundin | 2013-07-11

Fler inspirerande recept finner du här


http://creativecommons.org

recept gaffelkakor, havregrynEn annorlunda variant på den klassiska gaffelkakan